16. 5. 2011

Změny v proclívání zásilek ze zahraničí


Jak mnozí víte, od 1. dubna se změnila pravidla pro proclívání zásilek ze zemí mimo EU. Došlo ke snížení bezcelního limitu ze 150 € na 22 €. Je to nepříjemné, nicméně stav, který tu byl předtím, byl jen vyjímka z pravidel EU a tudíž nebyl udržitelný navždy. Holt kdyby se DPH a clo neplatilo, tak by v zahraničí nakupovali všichni a stát by přišel na buben, to se holt nedá nic dělat... Nyní tedy platí:
  • při hodnotě 0 až 22 € – osvobození od cla i DPH
  • při hodnotě 22 až 150 € – clo se neplatí, zaplatíte 20% DPH a 96 korun poště za služby
  • při hodnotě nad 150 € – platí se clo i DPH a 180 korun poště
Clo se vyměřuje na každý druh zboží podle tarifu TARIC. Je to určité procento z ceny zboží. Sazebník najdete na adrese http://ec.europa.eu/, určíte zemi původu a kód zboží zjistíte tak, že kliknete na "Prohlížet", vyberete kategorii věcí a odkliknete. Číslo, které se vám ukáže, je celní hodnota, tolik procent se přičte k ceně zboží.
Clo se vypočítá z ceny zboží (v případě, že jde přes státní poštu) nebo z ceny výrobků + poštovného (pokud byla zásilka poslána EMS nebo kurýrní službou DHL, FEDEX, UPS). DPH se počítá z ceny zboží + poštovného + vyměřeného cla.
Jak správně přepočítáte cenu? Rozhoduje kurz stanovený celní správou, ten najdete na www.celnisprava.cz/cz/aplikace/Stranky/kurzy.aspx.
Pošta a Celní správa balíčky opravdu pečlivě kontroluje, takže je velmi minimální pravděpodobnost, že balíček projde bez doplacení. Většinou se však bude doplácet jen DPH (u knih 10 % a u všeho ostatního 20 %) a poplatek poště. Poplatek poště se bude platit i tehdy, když je zásilka levnější než 22 € (a tudíž se nedaní), ale Celní správa si od vás vyžádá důvod dovozu (zdali to je pro soukromé či obchodní účely) a doložení ceny zboží.
Co z toho pro nás plyne?
1) Vše bude dražší. Počítejte preventivně s těmi 10/20 % a 96/180 Kč poště (které se ale platí za celý balík a mohou se tedy rozdělit mezi zúčastněné objednavatele).
2) Vše sem půjde déle. Měsíční zdržení na celnici je zcela normální.
3) Pašeráci a další asociální živlové, kteří chtějí okrádat a podvádět stát, to teď budou mít težší.
A jak se mění strategie objednávání?
1) Knihy a mangy doporučuji nakupovat z BookDepository. Má dobré ceny, poštovné do ČR i SK zdarma, je rychlý a je to v rámci EU, takže se to neproclívá a neplatí se DPH. DPH se kupodivu neplatí ani přímo u toho prodejce, což je rozdíl oproti Amazonu UK, který je sice taky v EU, ale při objednávání vám dopočítá DPH (VAT).
2) Na DVD je asi pořád nejlepší RightStuf, je přecijen nejlevnější, ale musíme počítat s doplácením DPH a nebudeme moct dělat moc velké balíčky (takže nás vyjde o trochu dráž poštovné). Pokud vám nevadí neamerické edice DVD, tak se dá nakupovat i na Amazon UK.
3) Figurky, trika, merchandising, tam je to podobné jako u DVD. RightStuf je dobrá volba, případně eBay či japonské obchody (CDJapan). U dražších zásilek z Japonska (třeba figurky) vám to často nepošle obchodník jinak než přes EMS (aby to bylo pojištěné), pak se zvýší cena zásilky a teoreticky tak krom DPH hrozí i placení cla.
4) Na drobnou elektroniku je nejlepší z Amazon UK, sice tedy taky zaplatíte DPH, ale i tak to mnohdy vyjde levněji než u nás (kupříkladu jsem si kupoval solární nabíječku a vyšla i tak asi o 600 Kč levněji než v Alze). A je to celkem rychlé.
5) Někteří obchodníci na balík uvádí nižší cenu zboží (třeba RightStuf), to je super, nicméně jakmile si Celní správa vyžádá doložení ceny zboží ode mě, tak jim samozřejmě doložím skutečnou cenu, takže na nižší cenu na balíku se nedá spoléhat vždy.
To je teď jen tak ve zkratce, další postřehy a zkušenosti budu dále přidávat. A taky časem upravím FAQ. Více si můžete dostudovat na http://www.celnisprava.cz/ či http://ceskaposta.cz/cz/nastroje/casto-kladene-otazky-k-celnimu-rizeni/casto-kladene-otazky-k-celnimu-rizeni-id33092/
Část textu jsem zkopíroval od Re5pecta z Hofylandu, snad se za to na mě nebude zlobit...^^;

1 comments:

Unknown 22/10/12 09:11  

This could include retaining couches, sofa's and chairs. Vacuum the upholstery at least when per week in order to eliminate the surface area dust that will get caught inside the fibers. Vacuuming is especially essential when you can find pets in the residence. The hair they get rid of can effortlessly get caught in the upholstered furnishings. When the material in the household furniture is simply too sensitive for vacuuming, make use of a delicate brush remove the dust and dust.Flip more than the cushions when inside a even launch x431 diagun
though to maintain them plump and increase their lifestyle spans. They tend to previous longer since it evens out the wear and tear in the upholstery and lessen the danger of indentations. Fluff the cushions daily to help them hold their styles.Cleaning upholstery is an less difficult task to perform when they're stored from open up windows. That way, the dirt from your outside will not float and settle to elsa win
its surface. Doing this also has the additional benefit of retaining the furniture

 

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP